Kıymalı Pide Tarifi
Kıymalı Pide Tarifi, Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan bir yolculuğun hikayesidir. Göçebe Türk toplulukları binlerce yıl önce keşfedilen bu lezzetle, çeşitli yöntemlerle dokunuşlarla zenginleşerek çürümeye kadar geldi. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde sıklıkla tüketilen bu yemek, hem sade hem de çeşitli iç harçlarla hazırlanabilmektedir. Günümüzde pide salonları ve evlerde sıklıkla tercih edilen kruvasanlı pide, her yaştan insanın sevdiği bir yiyecek haline geldi.
Kıymalı Pide Tarifi keşfetmek üzeresiniz. Daha fazla yorum ve farklı Yemek Tarifleri için Yemek sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kıymalı Pide Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 paket instant maya
- 1 çorba kaşığı şeker
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 adet yumurta beyazı (Sarısını kenarları için kullanacağınız.)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 6 su bardağı un
İç harç için;
Tuz
250 gr kıyma
3 adet orta boy domates
1 adet kapya biber
2 adet sivri biber
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
1/3 su bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı isot
1 tatlı kaşığı biber salçası

Kıymalı Pide Tarifi Nasıl Yapılır?
Hamurun Hazırlanması:
Öncelikle, derin bir kaba süt, su, şeker ve mayayı alalım. Bir çırpıcı yardımıyla iyice karıştıralım.
Ardından, sıvı yağ ve yumurta beyazını ekleyip tekrar karıştıralım.
Unu yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya devam edelim.
Bu aşamada tuzunu da ekleyip bir spatula yardımıyla karıştıralım.
Hamuru, elimize yapışmayan bir kıvama gelene kadar un ekleyerek yoğuralım.
Hamurun Dinlendirilmesi:
Yoğurduğumuz hamuru düz bir zemine alalım ve hafifçe un serpiştirerek toparlayalım.
Hamuru tekrar kaba yerleştirelim, üzerine hafifçe un serpelim.
Kabı streç filmle sıkıca kapatıp, hamuru en az bir saat mayalanmaya bırakalım.
İç Harcının Hazırlanması:
İç harcı için soğan, sarımsak ve biberleri ince ince doğrayalım. Domatesleri rendeleyelim.
Bir kaba tüm iç harç malzemelerini koyup iyice karıştıralım.
Hazırladığımız harcı dolaba kaldırarak dinlendirelim.
Pidelerin Şekillendirilmesi:
Mayalanan hamuru hafif nemli ellerle toparlayalım ve cevizden büyük parçalar koparalım.
Hamur parçalarını aralıklı olarak bir tepsiye dizelim. Üzerlerini örterek 15 dakika daha dinlendirelim.
İlk hamur bezesini alıp merdane ile uzunlamasına ve ince bir şekilde açalım.
Açtığımız hamurun ortasına kıymalı harçtan bir miktar yerleştirip, kenarlarını içe doğru katlayarak uçlarını iyice sıkıştıralım.
Pideleri aralıklı olarak tepsiye dizelim. Büyük bir tepsiye altı adet pide sığacaktır.
Pişirme Aşaması:
Pideleri 10 dakika daha dinlendirelim. Bu sırada kabaran kenarlarını elimizle bastırarak şekillendirelim.
Üzerlerine yumurta sarısı sürerek 190 derece önceden ısıtılmış fırında, kenarları ve altı kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun!